Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: Files and Figures  (Read 5477 times)

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Files and Figures
« on: October 25, 2008, 03:47:15 am »

I thought i'd found the easiest 3d program to learn on, but: How many files do I need to create and put in the folder with Anim8or? It must be at least five, right?(Scpt. Txtr. Modl. Proj. Imag.) Also, when I tried the walking bird I didn't get too far. I got the bones, etc, finished, but when I tried to put the foot on it wouldn't let me. By that I mean when I went to Build>AddObject, a small screen appeared asking for the name of the object. Only Object 01 is listed in the window of choices and it can't be changed. I'm using v.097c on Vista. ( I tried running in xp with no affect and tried running version .097b, also to no affect. None of the models/objects I made (feather, etc., was named object01. I tried renaming one - it didn't work. :-\
Logged

Indian8or

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 193
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #1 on: October 25, 2008, 04:06:32 am »

Thats perfectly allright.

Just remember, while making objects in object mode, try naming individual objects using settings->object->name your object in the dialog box.  After doing this, your object will be named and listed accordingly.

Also, do not forget to use option Object->New before starting each new object for a project and not file->new.

Thus, you can name different objects differently like legs, body, head, etc.

Good luck.
Logged

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #2 on: October 25, 2008, 04:23:20 am »

Thnx, man, for replying so quickly. So I have the files right. but I dont think I completey understood you're answer; I think I messed the question up. Here goes: I start Anim8or and load my bone figure, then select the bottom bone for the foot, and then go to build>add object...but only object01 can be loaded and it doesn't exist. I've tried everything. The only thing I can load onto the figure screen is another figure.
Logged

Indian8or

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 193
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #3 on: October 25, 2008, 04:31:35 am »

Just tell me did u make different body parts as different objects?
Logged

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #4 on: October 25, 2008, 04:47:32 am »

Yes. I saved them in the project folder (feather.an8, body.an8, etc. The skelloton is also in the Project folder). By the way, when I click on Build.Add Object, and it only gives me the option of Object01, I click "yes" and it starts a new window in the figures screen. It didn't load anything, and I can't clear or edit the name object01.
Thanks again for your time. I figure I must be doing something wrong that I missed in the tutorial.
Logged

Indian8or

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 193
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #5 on: October 25, 2008, 05:00:36 am »

It seems so, but that is perfectly okay.  The beauty of anim8or is its simplicity.

Just to orient you here are some steps that I would follow while making a character for example a bird.

STEP 1:  I will open anim8or in object mode.

I will model a body part for ex:  a foot.  Then, i will go to settings->object and name it "foot".

Then, still in object mode, i will go to object->new and a new screen will appear and thus i will make a new object i.e. a new body part and name it.

Likewise I will go on making all the body parts.

step 2:  Change the mode to figure editor.  Make the skeleton by adding different bones to the root bone already present on the screen.  Name the figure using settings->figure (for example bird)

then select a bone in the skeleton and with that bone still selected go to build->add object  (the list of all body parts should show up), select the body part for that bone, hit ok.  The body part will appear on screen.  Just move and rotate the part to fit it on the bone.

Likewise, I will add all body parts to my skeleton.
Logged

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #6 on: October 25, 2008, 05:24:26 am »

I believe I understand you. I probably did not save the body parts as objects. It's 12:30 in the morning here and time for me to get to bed. I'll try again tomorrow evening and let you know how things turned out in a new posting. Tanks again and have a good one.
Logged

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #7 on: October 25, 2008, 01:13:57 pm »

Well, no luck this morning. I think its time to put anim8or in the trash. You know what they say about free stuff - if it was any good they wouldn't be giving it away.
Logged

kreator

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1116
  • Anim8or, Blender, & Carrara. A Great Combination!
    • View Profile
    • Anim8orWorld
Re: Files and Figures
« Reply #8 on: October 25, 2008, 01:27:03 pm »

hmmm.... I think  need to look at my anim8or tank tutorials  on Animanon if you have any questions then let us know ... you have registered there wedgehead ,

Anim8or is pretty powerful and you should perserve with it not all free stuff is trash , especially not anim8or!!!
« Last Edit: October 25, 2008, 01:28:38 pm by kreator »
Logged
O

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #9 on: October 25, 2008, 02:10:49 pm »

No, I don't think it's trash...but be honest, anim8 is not for the noob. I mean I had to hunt just to find out how many files to make and put in the folder with anim8. I still don't know if I have that right. I didn't even know what script was until I got on this site and tried to make the program work. Obviously I failed. I tried Bryce for about a week - way over my head. Ditto for Blender, gmax, etc. I've been having a problem getting back on the other site, but I will check it out. I'm 43 yrs. old and I don't have the free time I need to got back to school and learn programing. I like to play games and that's what got me interested in graphics.
Well, thanks for the advice. I'll shelve it for now and give it a try this weekend. You guys have been great. Thanks again for you time.
Logged

lynn22

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 591
    • View Profile
    • 3D Animation
Re: Files and Figures
« Reply #10 on: October 25, 2008, 05:01:08 pm »

Yes. I saved them in the project folder (feather.an8, body.an8, etc. The skelloton is also in the Project folder). By the way, when I click on Build.Add Object, and it only gives me the option of Object01, I click "yes" and it starts a new window in the figures screen. It didn't load anything, and I can't clear or edit the name object01.
Thanks again for your time. I figure I must be doing something wrong that I missed in the tutorial.

OK, back to square 1  ;)

Open your skeleton file (*.an8) > go to Object mode
Import file foot.an8 and rename your object as Indian8or indicated.
Do this import for all the separate object files (*.an8) that you have created.

When finished your Object list should show each object.

Go to Figure editor where your skeleton is and select a bone - say body - go to Build and add your object body to this bone.
Continue and add each object to its respective bone.

That should finish your Figure, i.e. your skeleton dressed.

By getting frustrated and giving up you are wasting more time then if you stop, count to 10 and try again ;D
Logged

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Files and Figures
« Reply #11 on: October 25, 2008, 07:52:14 pm »

Thank you. That worked...sort of. As long as I build my body parts first, and keep them in memory, can I use them in the figure editor. (That is certainly progress!) However, I am still not able to pre-load a body part, and then load a saved frame, and then add the body part. It is definately loaded, it just isn't being recognized. Undoubtedly, there are still a few things I haven't tried.
Logged