Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: Yet another glitch...  (Read 2916 times)

huhftyuu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Yet another glitch...
« on: November 01, 2008, 06:37:03 am »

I am currently making a sword, point by point, line by line, but when I went to fill in the faces, all would fill except several triangles. I am sure that their three points are connected by lines to form a triangle, and that I am filling the holes properly, they just refuse to do anything. This has happened before, and all I had to do was restart anim8or, but it won't work this time.
Is there any other way to make some faces to get around this?

I  am thinking my OS might be severely corrupted at this point...
Logged

wedgehead

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Yet another glitch...
« Reply #1 on: November 01, 2008, 07:12:17 am »

I had a similar problem earlier today. A couple of times I was just tired and forgot to switch the Front and Back buttons, but then I experienced what you're talking about. So far I figure it's extrusion, or it was for me. I thought I was just extruding but it  was separating the faces of the adjoining pieces I was extruding. I eventual got back to work without any problems, except when I extruded something. I plan on going over the manual before bed; I need to read up on all the stuff about joining segments, actually, anyway.  Good luck.
Logged

huhftyuu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Yet another glitch...
« Reply #2 on: November 01, 2008, 07:33:14 am »

Problems with extruding faces? There is an extrude connected tool, you should use that. It's right next to the other extrude tool.
Logged

falloffalot

  • Guest
Re: Yet another glitch...
« Reply #3 on: November 01, 2008, 10:39:19 am »

There are several things you can try:
You may need to add an extra edge to the tri you are having trouble with if the face isn't flat
or you may have an unwanted face inside your model you can tell by the colour of the lines you are trying to fill, this tends to happen if you select all or use the select drag tool on lines then fill, instead of selecting line by line.
Hope this helps? If not post some pics
Logged

floyd86

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1056
    • View Profile
    • http://youtube.com/profile?user=floyd386
Re: Yet another glitch...
« Reply #4 on: November 01, 2008, 12:01:53 pm »

When hole won't fill, the problem most of the time is that you selected the wrong edge or the edges/points are corrupted. How to fix this is simple: select all point and go edit>merge point (or shift+L). Take a small number for the the merge distance, small enough that no points will merge to other point near them. The problem is that there two point laying on top of each other, but there not connected. This way you can't fill holes. By merging the points with a small value the point on top of each other will merge and will be connected.

here is the fixed files attached

huhftyuu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Yet another glitch...
« Reply #5 on: November 01, 2008, 09:44:27 pm »

Is that what you did? Okay, I'll remember that for next time.
Thanks for fixing it!
Logged

floyd86

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1056
    • View Profile
    • http://youtube.com/profile?user=floyd386
Re: Yet another glitch...
« Reply #6 on: November 01, 2008, 10:17:46 pm »

Is that what you did? Okay, I'll remember that for next time.
Thanks for fixing it!

no problem