Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d  (Read 429 times)

Rob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile

Hi.  I am new to Anim8or and I am hoping to make a 3d model from a front and side image of the same.  I have Windows 10 and an Intel HD graphics card.  I have followed the instructions several times but I am unsuccessful in laying down a line of points showing the contours of the model.  I can lay down these points off of the image but not on it when in either front or side views.  What am I doing wrong?  Could it be that I need a better graphics card?

Rob
Logged

selden

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
    • Modelling for Celestia
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #1 on: December 04, 2018, 09:00:21 pm »

Where are your reference images located within Anim8or?

When I do something similar, I place the reference images much farther away from the origin than the points or objects that I'm creating. E.G. at large minus Z and/or large minus X values so the object I'm working on is in front of the references. That way the reference images don't obstruct my view of the object I'm working on.

Where did you find the instructions that you're following? (What's the URL?)
Logged
Selden

Rob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #2 on: December 05, 2018, 08:01:21 pm »

I used a you tube ink:

 https://www.vidipedia.org/index.php?option=com_hwdmediashare&view=mediaitem&id=223900:how-to-make-a-clone-print-in-3d&Itemid=180&category_id=817

It tells me to put the side view to one side of the front view so that the two edges are connected.    I should be able to click on features of the face in the front view and correlate this position with where it is on the side view.  But I cannot get the points to register in either view when trying to click on the picture.
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1671
    • View Profile
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #3 on: December 06, 2018, 05:15:45 pm »

Rob: Here a project with 3 orthogonal reference images. I put them on separate locked layers so they won't be selected when modeling, and you can hide them individually by turning off layers 1, 2, or 3.

I found the reference images on the web. They are from MakeHuman.

I added the first few faces of a model. Use the Topographical Knife in the point editor to add to it.
« Last Edit: December 06, 2018, 05:20:58 pm by Steve »
Logged

Rob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #4 on: December 10, 2018, 10:35:34 pm »

I have used reference images under the Build menu to import a 2d front and side image.  I am trying to add edges to these images in order to create a 3d image using the edge button but this button does not respond.  What am I doing wrong?
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1671
    • View Profile
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #5 on: December 10, 2018, 11:17:37 pm »

The Add Edges tool only works on existing meshes. So you first need to create a simple mesh in the normal Object editor. You can do this several ways. I usually do this:

1. Add a 4 sided N-gon (Build->Primitives->N-gon - set to 4; the Add N-gon tool in the left hand menu).

2. Next fill it to make it a mesh with one 4-sided face (Build->Fill).

3. Now you can switch to the Point Editor and use the Add Edge tool, or better, the Topographical Knife tool.

I know this is a bit more complicated to get started that it needs to be. There are several other ways to start. You could copy-paste a simple mesh from another project, use the Straight Patch tool to add an edge and convert it to a mesh (Build->ConvertToMesh) etc. But after this initial step it's just modeling.

Hope this helps!
Logged

Rob

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #6 on: December 12, 2018, 01:24:23 am »

Thank you Steve,  these instructions are useful.  But I am not there yet.  So some clarifications please

I assume I should have already loaded up a front image (build ->reference image).  Then I follow through with the following instruction:

1. Add a 4 sided N-gon (Build->Primitives->N-gon - set to 4; the Add N-gon tool in the left hand menu).

I used my mouse to draw a rectangular box around the image with the N-gon tool. 

I'm not sure what you mean by the term "Fill" in the next instruction.  If I click on (Build->Fill),  nothing seems to happen.


2. Next fill it to make it a mesh with one 4-sided face (Build->Fill).

Then when I go to the following instruction,  nothing happens.  Should I not see an edge line appear as I position each of two points at either end of this edge line?

3. Now you can switch to the Point Editor and use the Add Edge tool, or better, the Topographical Knife tool.

Thank you for your patience with my ignorance but I will persevere.
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1671
    • View Profile
Re: Anim8or will not connect points on front image when developing 3d from 2d
« Reply #7 on: December 12, 2018, 08:19:27 pm »

You need to select to n-gon before you apply the Build->Fill tool. Otherwise it doesn't know what object you want to fill.
Logged