Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: Anim8or and Makehuman  (Read 2470 times)

Roygee

  • Newbie
  • *
  • Posts: 41
  • Carpa diem
    • View Profile
Anim8or and Makehuman
« on: February 13, 2008, 12:27:22 pm »

I need to make a figurehead for a ship - used the head, hands and feet from a Makehuman object - when attached to my model, Anim8or went strange - when I tried to fill holes or detach faces, it simply shut down - no warning or error message.  Also slowed down badly.  Once it was removed, all was fine again.  Is Anim8or allergic to Makehuman?  Possible tri's vs quads?  If so, does anyone know of an app that I can use which is compatible?

I'm still trying to make faces with edge-looping, but am a long way from making passable feet and hands?

Edit:  I have found a workaround - instead of attaching the Makehuman object to the model, I only introduce it at the scene stage and parent it with the model - that way it gets used, but does not become part of the model, so doesn't affect it.

Still I would like to hear from others who have used Makehuman - or similar, with Anim8or.
« Last Edit: February 13, 2008, 07:36:24 pm by Roygee »
Logged
Reality is an illusion brought on by an absence of imagination

sagedavis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 36
    • View Profile
Re: Anim8or and Makehuman
« Reply #1 on: February 14, 2008, 05:00:08 am »

I've used Makehuman with Anim8or, but I've got 2 gigs of ram and I don't remember the specs on my graphics card off hand but it's got some good memory. I did experience some lag when using a makehuman object. You really do not have a way of lowering the pollycount on those objects.
It's all about how many points you have. You can try turning off any of the extra stuff in your object mode that you may not need while working with the object, still will get some bad render times for the end result, but those ready made humans sometimes are worth it.
Sage
Logged

odp04y

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 102
    • View Profile
Re: Anim8or and Makehuman
« Reply #2 on: February 14, 2008, 06:54:03 pm »

I also have 2 gig ram, makehuman models work fine for me. Try new makehuman (models generally have lower poly count)
Logged

Roygee

  • Newbie
  • *
  • Posts: 41
  • Carpa diem
    • View Profile
Re: Anim8or and Makehuman
« Reply #3 on: February 14, 2008, 08:35:34 pm »

Hi guys - thanks for replying - I also have 2gig RAM - its not the Makehuman thats the problem - my machine handles it just fine - also using latest version.  What happened is that I only needed head, hands and feet, so after clothing the manniken, I deleted the rest to keep poly count down - still no problem.  I then joined that to my ship with "join solids" - then the problems started!

As I said, I have found a workaround by not joining it  Something i noticed during all this and doing some deletions is that Makehuman seems to have about 10 layers - I'll experiment with deleting some layers and see what happens. ;)
Logged
Reality is an illusion brought on by an absence of imagination

Frankie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Anim8or and Makehuman
« Reply #4 on: February 16, 2008, 04:13:15 pm »

Yea I have no idea why ur getting problems with that.  Its probly just the poly count.  Anim8or runs slow espescaly if its subdivided.
Logged