Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: Bug Report  (Read 5530 times)

CobraSpectre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 39
    • View Profile
Bug Report
« on: March 24, 2008, 03:11:56 pm »

Here are the bugs I've found so far with .97a Preview with ART rendering.

Common settings:
.97a Preview
ART Renderer
No light attributes set

1 Sample rendering
If you choose 1 as the number of AA samples and render with AA, Anim8or will freeze and crash. It will render if AA is unchecked. Based on the number of rays, no AA always uses 1 sample per pixel.

Local light rendering
With "Show Camera" enabled, a local light rendered from any view other than camera01 will not show any light cast. Disabling "Show Camera" allows it to be rendered from other views/cameras.

Local lights and Spot lights ignore radius

Crash on depth channel
Rendering with a depth channel causes anim8or to crash.

Alpha Channel
If an alpha channel is rendered the image will render solid black.

Horizontal Lines in render
This is a bug I'm having difficulty reproducing. Sometimes horizontal artifacts that are similar to volume shadow or Z fighting errors will appear. I've only seen it with 4 AA samples using raytraced specular glossy and reflection materials.
« Last Edit: March 24, 2008, 05:28:11 pm by CobraSpectre »
Logged

Kubajzz

  • Flying Platypus
  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 548
  • Little doggie ate my avatar...
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #1 on: March 24, 2008, 03:46:51 pm »

Oh yes, some of those also happened to me...

Here are some more:

Strange light changes in scene mode
  • Go to scene mode and add several object to the scene
  • enable the 'visibility' controller for the objects and add a few random keys - hide/show some of the objects during the animation
  • the light changes strangely during the animation everytime an object is hidden/shown; it shows up in the workspace and in scanline renders

Strange morphs behaviour
  • Go to object mode and create a new object; it can be empty... I will call it 'EmptyObject'
  • Create a new object and create any subdivision shape; make a simple morph target - let's call this object 'SubdivisionObject'
  • Add SubdivisionObject to a scene and add a few keyframes to the morph
  • Go back to object mode, display the SubdivisionObject and select the morph target
  • Switch to EmptyObject and then to Scene mode - the morph value of the SubdivisionObject will appear as '1' where it should be '0' and '2' instead of '1'; I didn't find any way to change it back, I always have to restart the program...

Horizontal lines in render
this is probably something different than CobrSpectre reported... but the result looks very similar:
When there are too many transparent faces overlapping, there appear strange horizontal lines in the renders... 'Too many faces' means something like >100;
When making ilusion of particles, grass (or anything else) using transparent maps, this often happens to me and I have to change the camera angle (so the faces wouldn't overlap) or reduce the number of particles...
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1523
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #2 on: March 24, 2008, 04:38:32 pm »

The ART ray tracer does not match the scanline renderer exactly and never will.  It is based on a more accurate physical model of light that the scanline renderer, which takes a lot of shortcuts and adds it's own rules.  For example a local light's min and max radius are a hack, not on how real light works, and aren't supported by the ray tracer.
Depth and alpha channel aren't doen yet so I'll probably disable those until they work.


The volume shadow bug with the horizontal lines is know (this is with the scanline renderer, right?  It's not clear which renderer you are talking about on some of these bugs).  You need to use ray traced shadows for these cases.

Logged

xalener

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 257
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #3 on: March 24, 2008, 05:23:46 pm »

Oh, and the figure mode for ver. 0.97 makes the program go very slow. It doesn't do this in the other versions.
Logged

CobraSpectre

  • Newbie
  • *
  • Posts: 39
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #4 on: March 24, 2008, 05:36:07 pm »

All the bugs I reported were with ART rendering.

The horizontal lines look similar to the scanline problem but aren't the same, I'll try to get a render.

Edit:
The problem appears to be soft shadows and 4 AA samples. It happens on all AA types, glossy, reflection and glossyreflector. The sphere is the problem, the ground doesn't matter, it will happen with the default grid.

Steve, I sent you a message about your email.
« Last Edit: March 24, 2008, 06:15:59 pm by CobraSpectre »
Logged

hihosilver

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1294
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #5 on: March 25, 2008, 01:20:14 am »

Here's another example of the lines, it's a bit harder to see, but they're on the metal part of the ears of the headphones.  I found that it happened when there wasn't a high enough sampling.
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1523
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #6 on: March 25, 2008, 04:25:01 am »

OK then I have an aliasing problem with the sampler at 4x.  I never got your email however.
Logged

hihosilver

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1294
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #7 on: March 25, 2008, 05:50:43 am »

I don't believe it's just the sampler at 4x.  I believe I was using it at 16x when it did this.
Logged

Tanzim

  • Guest
Re: Bug Report
« Reply #8 on: March 25, 2008, 08:34:38 am »

i had that problem with 0.95

on the right, under the tv, on the subwoofer
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1523
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #9 on: March 25, 2008, 08:56:06 pm »

Tanzim - That is a well documented problem with volume shadows in the scanline renderer.  Use the ray traced shadows options to fix it.

As I understand it, CobraSpectre's bug report is about the new ART Ray tracer (which is the only one that supports 4xaa.)
Logged

hihosilver

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1294
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #10 on: March 26, 2008, 12:50:41 am »

I used 36x aa today and got the same problem.  I'm using raytraced shadows.  I then cranked the aa sampling up to 49 and it worked fine.  I'm not quite sure the problem.
Logged

csf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
    • View Profile
    • CSF On The Web
Re: Bug Report
« Reply #11 on: March 26, 2008, 05:13:57 am »

Opening a file closing it and going to open another file almost always causes it to crash (I would say about 95% of the time) usually while browsing to open the file.
Logged
AKA coaster sim. fan on the old boards

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1523
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #12 on: March 26, 2008, 05:54:47 am »

hihisilver - I need an example .an8 project.  I can't fix it without one.  It looks like a sampling problem.

csf - What OS and graphics card do you have?  They upgrading your graphics driver.  I open and close dozens of projects and do all kinds of rendering without crashes.  I think you are hitting a problem with some other part of your system besides Anim8or.
Logged

csf

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
    • View Profile
    • CSF On The Web
Re: Bug Report
« Reply #13 on: March 26, 2008, 04:14:17 pm »

I am running win xp on a mac boo pro using boot camp I have nvida 8600M GT I have the latest drivers Apple has put out for it. I run other programs that use open GL just fine.

9.5 I could not get to crash

9.6 I got to crash once

9.7 Stile does it the most

While last night the crashes were more repetitive to day there a bit more random but stile have to do with opening and closing files.

Hope this info helps.
Logged
AKA coaster sim. fan on the old boards

hihosilver

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1294
    • View Profile
Re: Bug Report
« Reply #14 on: March 27, 2008, 12:00:20 am »

Here's the file steve:
Logged