Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: New user, question about scene mode ...  (Read 3858 times)

sidival

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
New user, question about scene mode ...
« on: December 30, 2007, 06:49:14 pm »

Hi ! I'm finished install the anim8r im my computer and i did 4 balls and I'm having difficults to do a movie in the scene mode, Are there  some tutorial that show how can i put the balls in the scene mode ?  ??? ??? ??? ??? ??? ???
Logged

RudySchneider

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 413
  • There are no problems, only opportunities
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #1 on: December 30, 2007, 07:22:49 pm »

The Manual is a great source of information, but only if you bother to read it!  Not only does it provide a great deal of information about using various tools to create objects, it specifies how to "build" scenes.

In a nutshell, in Scene Mode, click on Build > Add Object, and select the object(s) you want to add (one object at a time).  Then, you can keyframe camera and/or object motion to render individual frames or entire animation sequences.

BTW, besides reading the manual, the tutorials are an excellent way to learn the basics, too.
Logged
G

sidival

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #2 on: December 30, 2007, 08:19:14 pm »

Rudy,

      I think that i'm doing something rong ,because i did that balls and changed the name in the settings , but when i started a new scene and on Build > Add Object, only 1 line wrote "object1" is showed and when i choose that line nothing happens.
Logged

RudySchneider

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 413
  • There are no problems, only opportunities
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #3 on: December 30, 2007, 09:53:33 pm »

sidival ---
When learning anything new, it's always best to start out simple and work your way up.  For instance, 
1.  Start a New Project, and model just ONE ball.  Make sure it's centered at the origin in Object mode (select it, and click Edit > Locate > Center about Origin. 
2.  You can change the name of the object.  Click Settings > Object...  This opens the Object Editor dialog box.  You can type in a suitable name (like "Ball").
3.  Change to Scene mode and click Build > Add Object.  Select the object "Ball" and click OK.  The Ball object should appear centered at the origin in the scene.  If you can't see it, try changing your view.  Click View > All.  This should show you te Front, Top, and Left views, plus the camera view.

Other things to check:
1.  Make certain you've selected Smooth Shaded as your display mode (Ctrl-S).
2.  Open the Viewport Editor (View > Preferences), and make sure you've click-selected the Smooth, Textures, MipMaps, Transparency, Fog, and Backside options for OpenGL Workspace.

Hope this helps...
Logged
G

sidival

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #4 on: December 31, 2007, 03:23:38 pm »

Cool Rudy, I'm almost getting, but i did like you sad to me ,I obtained the scene with 1 ball, but when i try to put another ball together allways 1 ball disappears and the other appears in same place ??????
Logged

sidival

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #5 on: December 31, 2007, 03:58:11 pm »

 I get it ! I created the 4 balls separeted and give different name of objects, create a new objects with 4 balls that i created first,changed the mode to scene and choose build-> add objetcs, this way all the objetcs appears in the menu. Now i'll try to put pictures in floor and the background. Thanks Rudy !
Logged

RudySchneider

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 413
  • There are no problems, only opportunities
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #6 on: December 31, 2007, 05:57:07 pm »

Glad you sorted it out.  Half the fun of Anim8or is experimenting with tools, objects, lighting, etc.
Logged
G

sagedavis

  • Newbie
  • *
  • Posts: 36
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #7 on: January 03, 2008, 03:26:02 pm »

Sidval, one object 4 balls? Now you can't move them individually.
If you make ONE ball, and ad it to your scene, you can add the same ball to your scene as many times as you want.
You will get  "ball01" "ball02" in the time line at the bottom. You may need to resize the timeline to see everything.

By clicking on the word "ball01" in the timeline (or "eobject01" if it's left as the default), then using the "move" tool, you will notice that you can move the ball. When you "build add object", it doesn't replace the existing ball, it just places the ball in the same place, so you have to move one ball out of the way to see the other ones. You do have 4 balls on the scene they are just all occupying the same place and you need to move them.
Sage
Logged

RudySchneider

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 413
  • There are no problems, only opportunities
    • View Profile
Re: New user, question about scene mode ...
« Reply #8 on: January 03, 2008, 03:54:28 pm »

Good advice, sagedavis, as long as one doesn't need each ball to be a different color.  Then, you DO need individual objects.
Logged
G