Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

An update to Anim8or, v1.00b, is available with a few bug fixes. Get your copy HERE. See the "ReadMe" file for details.

Author Topic: Problem with Local Lights  (Read 1940 times)

Trevor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 167
  • Goldfinger64 Dev OS:10.0.17017 Gfx:RX480 Loc:UK
    • View Profile
    • LS Tech Services
Problem with Local Lights
« on: March 03, 2015, 12:34:26 pm »

well, they just dont give any light. Everything is black unless an infinit or spot light is added.

This is in raytracing mode, not scanline.

Oh... Odd... now Im testing its working again... ok... so, it must be the polycount that makes it fail.
Both previous times I tried I had high polycounts and they refused to light anything. I ckecked the face-oriantation but that didnt help.

OHHH! I found the bug.

Local Lights only work in camera mode.

Just going to test that in a new project by adding just 1 light.
Ok, definatly confirmed, local lights only work in camera, not ortho or perspective.

Trev
« Last Edit: March 04, 2015, 06:52:55 pm by Steve »
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1532
    • View Profile
Re: Re: Current Development Release - Build 1164, March 2, 2015
« Reply #1 on: March 03, 2015, 06:56:04 pm »

Are you using ARB shaders? (View->Preferences->UseShaders + ARB)
Local lights work in all views, except when you are using ARB Fragment Program shaders, which uses two fixed, infinite lights.
Logged

Trevor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 167
  • Goldfinger64 Dev OS:10.0.17017 Gfx:RX480 Loc:UK
    • View Profile
    • LS Tech Services
Re: Re: Current Development Release - Build 1164, March 2, 2015
« Reply #2 on: March 03, 2015, 10:46:11 pm »

Raytracer, not in OGL workspace.

Lights work in workspace, but not in render.

I dont use shaders in Workspace because they dont show flatshaded materials like normal OGL, instead they are all black. Shaders work fine when using lighting.

So, back to main bug, Local Lights dont work in Raytraced render in any view other than camera.

Trev
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1532
    • View Profile
Re: Re: Current Development Release - Build 1164, March 2, 2015
« Reply #3 on: March 03, 2015, 11:19:33 pm »

Trevor: please e-mail me a project that shows your problem.
Logged

Trevor

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 167
  • Goldfinger64 Dev OS:10.0.17017 Gfx:RX480 Loc:UK
    • View Profile
    • LS Tech Services
Re: Re: Current Development Release - Build 1164, March 2, 2015
« Reply #4 on: March 04, 2015, 09:49:27 am »

Ok, I simply added a light to the scene and nothing else.

The resulting renders are as follows in the images.

Trev
Logged

Steve

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1532
    • View Profile
Re: Problem with Local Lights
« Reply #5 on: March 04, 2015, 06:59:24 pm »

It looks like they are shadowing themselves.  I'll fix it.  In the mean time if you disable the drawing of the camera and lights ( "C" hot key ) they will work OK.
Logged