Anim8or Community

General Category => General Anim8or Forum => Topic started by: usajdm on July 18, 2012, 09:02:38 pm

Title: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 18, 2012, 09:02:38 pm
Hello everyone.
Finally signed up.
Need a hand on "head clone" project.
Been attempting for 3 months now.
So Im stuck at 3:10 in this youtube video.....


I believe he says to press "SHIFT J" and all the points will fill in.
Well Im gettin nothing.
Any advice, suggestions?

Please feel free to help a new guy out.

As I continue the project, Im sure Ill be adding new questions.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on July 18, 2012, 09:42:35 pm
You want to highlight all the edges( and I assume that they are all connected!) then yeah, press shift/ j to fill holes. any that are not filled are not connected so you will need to look at those unfilled edges.

Try to use quads Ie: four edges to a face rather than 3(tris)


Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Our Facebook Forum (https://www.facebook.com/Anim8orWorld/app_202980683107053)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 19, 2012, 07:43:24 pm
Yes, Im trying to highlight, but shift J isnt doing anything.
Ive redone the nose multiple times with great care to match up the points, but it still seems that the edges(like you suggested) are not connected.
Is there a way to assure they are or are not connected?

What do you mean by four edges instead of three?
Please dont give up on helping me.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on July 20, 2012, 02:08:39 pm
watch this....




Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Our Facebook Forum (https://www.facebook.com/Anim8orWorld/app_202980683107053)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 20, 2012, 08:42:53 pm
^^^
Thanks for that vid.
Retried again after watching video and it worked.
Great.
Then went to adjust a point, and now it wont fill again.
This is killin me.

How can I post my project here so someone could take a look at it.
If anyone cares to take a look, I can email it to them.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on July 20, 2012, 09:24:53 pm
if its an an8 file just use reply then post it into your message click "Additional options" and use "Attach" to upload the file.

I`ll take a look.


Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Our Facebook Forum (https://www.facebook.com/Anim8orWorld/app_202980683107053)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 21, 2012, 06:52:57 pm
Thanks so much.
Im just trying to get this into a pepakura file.
Trying to make a mask for my nephew.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on July 21, 2012, 08:45:34 pm
Ah, you have chosen to try your hand at the hardest thing that a beginner can attempt!

I could not do much with the file as there are no ref images attached to the file but I added some faces to help you on your
way, I have switched the faces as well, as they were blue, whereas they should be yellow.

The ref images are hidden in my file attached just use the h key to reveal. Shift/h hides them again in object mode,

I have also subdivided the faces so that you can see the difference when applied  

To get back to your original mode, double click on the object and change the divisions working 2 and final 3 in popup, to 0 and 1
then use Menu/Build/Convert to mesh.

Good luck with your projevt, if you need any further assistance then please let me know.


Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Our Facebook Forum (https://www.facebook.com/Anim8orWorld/app_202980683107053)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 23, 2012, 11:06:25 pm
Thanks alot for the help youve been providing.

Im steady working on this, but I fear it aint gonna happen.
I should have started it a year ago.
Ill try to kjeep posting my progress and roadblocks.
I have a real respect for what you guys do on here.

On a side note(question)......... If its just one of those things that aint gonna get finished, are there people on this forum that offer the service of my task at hand?
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on July 24, 2012, 05:08:35 am
just stick your ref images up and I`ll have a bash at it!


Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Our Facebook Forum (https://www.facebook.com/Anim8orWorld/app_202980683107053)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 24, 2012, 05:37:19 am
A, believe me though, Im not trying to get out the work.
I just dont want to leave my nephew hangin.
Every year, him and his buddys do a "group" costuming for Halloween.
This year I suggested they do G.I. Joe.
After I showed them some of my old action figures and a couple original cartoon episodes, they were hooked.
My nephew loves to hear about what me and my brother(his father) were into when we were kids.
I always help them get their costumes together.
Im kind of handy on the building aspect.
Im gonna continue to try and progress on the head, but would be very greatful for you to give it a go.

Heres the pics I was using.......
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on July 24, 2012, 12:21:44 pm
He`s a cheeky chappie!! By the number of views of your ref images some others might have a bash, but don`t hold your breath !

Leave it with me you got ages until halloween!


Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Our Facebook Forum (https://www.facebook.com/Anim8orWorld/app_202980683107053)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on July 24, 2012, 03:19:26 pm
I'll probably have a crack at it too, something quick n' easy.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 27, 2012, 06:59:00 pm
I hope you guys were serious about takin' a shot at it.....
I aint gettin nowhere good with it. :-\
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on July 31, 2012, 06:33:22 am
So I have "destroyed" this project beyond repair......
Kreator, can you repost the file you had given me in the 7the post.
Its not there anymore and I have saved over it.

Better yet, any chance youve been playin with it?
Hate to put that on you, but Im way out of my league on this one.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Anim8orWorld on July 31, 2012, 10:25:02 am
I deleted the last file... herewith new one ... I did make a start, but have other things in hand at the moment, so is on back burner so to speak.

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on August 01, 2012, 06:52:53 am
Front burner, back burner........ I'll take anything I can get.
Gonna get the rest of the costume going for now.
Got that, and a Buzz Lighter that are a "must complete" for Halloween.

I wanna add, its nice to find a (internet) community that is welcoming and willing to help.
Not much of that around these days.

I hope to be able to get more into this "ARTform".
Definitely gonna set my sights alittle more in reality.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on August 05, 2012, 07:25:31 pm
Wanted to throw out there, for those giving this a shot.
No need to do the ears.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on September 13, 2012, 07:07:01 pm
Any chance anyone still giving this a shot?
Just wanted to know if I should be going a different way.
I will admit, I have completely given up on this.
My respect for those who have mastered(or atleast are trying too) this talent, has increased tenfold.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on September 13, 2012, 09:16:46 pm
I'll give it a shot tonight, promise.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on September 14, 2012, 06:39:06 am
About 60% done. I should have it finished by tomorrow. You won't be able to animate it without some serious modification, but for static use it'll be fine.

--Just noticed you wanted it to be used for pepakura. I guess I have to make a pepakura version...
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on September 14, 2012, 11:58:23 pm
Ok, the highres version is complete, mostly for my amusement, I guess. I'll make a reduced version that'll work better in Pepakura, or you can try reducing it yourself or use the unsubdivided model (messy).
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on September 16, 2012, 09:35:41 am
Holy S#!+, your a beast!
Its definitely going to be for pepakura, so Ill wait for what you feel is best.
I know that the lower the res. the better(or I should say, easier to work with).
Thankyou so much for this.
I will send pictures to you of my progress.
BTW, will the one you do for pepakura be in the appropriate file type?
Not to sure how it works from here.
The pepakura stuff, Ive got down.
I just wouldnt want to ruin anything during a conversion.
Again, thankyou so much! ;D
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: CrashDrive on September 16, 2012, 07:51:27 pm
Only noticed this thread couple of days ago. Might have given this a shot myself.
And now I know what 'pepakura' is. Pretty amazing stuff. Learn something new everyday.

'usajdm' you're in good hands for sure.

Nice job Raxx  (exceptional work)
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on September 17, 2012, 11:24:20 pm
usajdm, I finished the reduced version, leaving it mostly in "mask" form. If you need the entire head, I can finish it up. It's a little bit cleaner than the unsubdivided model, but it'll still be a lot of folding and cutting, so good luck if you choose to use it. I'll let you do the pepakura work to get it to unfold the way you are most comfortable with. The .an8 file contains both the high-res and low-res versions. Hope it helps!

(and CrashDrive, thanks)

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on September 18, 2012, 05:14:07 am
Thanks, but it was in fact rendered in Anim8or using a very simple setup. It's in the file attached to that post.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: usajdm on September 18, 2012, 07:03:59 am
Man, this is wonderful.
The "low" res looks like its gonna work perfectly.
So seriously, am I being a total ass, to ask if you could do the back of the head in the low res rendering?
Weather you do or not, thankyou!
Im gonna post up some pics tommorow night of something else Ive been working on, hopefully itll help you see how serious and appeciative I am of all "arts".

One other question........ for anyone, whats a good way to transport this file into pepakura?
It wont just load right in.
Any suggestions?
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on September 18, 2012, 07:06:59 am
I think? in pepakura it should be an .obj OR 3ds file you will need to convert head back to a mesh I expect as its subdivided.

To do that double click on the object head, and a parameter box will pop up change the working divisions from 2 and 3, back to 0 and 1, click Ok, then with object highlighted, go to Menu/Build and convert to mesh. Now export the model as either .obj or 3DS or do both!

(http://www.anim8orworld.com/Images/pep1.jpg)

Good Luck.



Anim8orWorld (http://www.Anim8orWorld.com/Forum)    Anim8orWorld Knowledge Base (http:// http://www.anim8orworld.com/Forum/index.php?action=kb)     Anim8orWorld Shop (http://www.Anim8orWorld.co.k/prestashop)  Anim8orWorld on Facebook  (http://www.Facebook.com/Anim8orWorld)


Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on September 19, 2012, 01:50:41 am
usajdm, as Kreator mentioned, in Anim8or go to Object->Export, save as file type .obj. Then open that in pepakura.

Kreator: that's the high-res model, he'll be wanting to use the low-res model that's not subdivided ;)

Also FYI, when you export a subdivision object from Anim8or, it exports it in its unsubdivided state, so there's no need to manually change the working divisions prior to exporting!

Attached is the final version. Contains the high-res model, low-res model (with back of head), and the scene it was rendered in.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 28, 2013, 02:04:38 pm
Hi guys :)

Im new here.. playing with sculptris and now getting into blender and anim8tor..

I came across this video on youtube as it was mention in beginning of this thread.
Code: [Select]
http://www.[youtube]youtube.com/watch?v=LsiGgR9HVJQ[/youtube]-------------------------------------------------------------------------------

I tried to follow the video (visually because Im hearing impaired) to watch all his hand movements on which buttons he used to do what in each steps..

Im able to import 2 pics ( front and side view) and move the side view pics to the side..

but when I get tot he points to begin making the points  such as my nose just like it was in the video..
Nothing shows up.. no dots or lines???

I must be doing something wrong or it was something he mention  ( talking ) and not shown in video as to what he did to activate it..

I also looked at the  link up here  to the points.

I open my configuration there and its all blank..
maybe thats why.. or maybe its something I missed out on the talking because I can not hear .

Hope someone can charm in and provide me a ("typed out")
step by step procedure to accomplish this task and I can roll into the papakuru program.

Much appreciated.
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on August 28, 2013, 03:04:58 pm
Hello,


If you are not getting a point, Do you hold down the shift key for the first point when in Object/Point Mode?


If you are and nothing is showing then there are possibly two things you could check.


1: Go to the menubar File/Configure GUI and make sure that Smooth Outline and Smooth Points are checked.


2: The Reference images you are using are not far over enough, In left or right view or back enough in front View

Hope this helps  8)
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 29, 2013, 07:52:44 am
Thanks :)

Pressing shift works to turn it on and I was able to move on to outlining the nose
( in front view and side view).

Obviously he must said press shift (but the video didnt say that in words to read).
This is where I luck out on listening... have to do it all visually.

Then the program showed me to use the copy.. the square button to select my points on one side..
but it did not "show" me what to do in the following steps..

how to fill in and place in the other side.. (Mirror?)

Im sure he said it in the video but due to hearing loss.. Im not able to know what he said..
his screen suddenly showed his progress but no mouse action showing what he did to do that?

What do I need to do here?
I saved my progress till I find out..

Meanwhile Im reveiwing some tutorial on other anim8or projects like the hand, etc.
-BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on August 29, 2013, 10:09:56 am
To Fill edges you can use either the menubar Edit/Fill Holes or preferably use the (keystroke shortcut Shift/j ). Ensure you are in Edge Mode ( Keystroke Shortcut e ), when you multi-select all the edges

Confirm  that all faces are coloured yellow, if any are blue then they are the wrong way round. You can flip them using the (Keystroke shortcut Shift/n). ( You must be in face mode( Keystroke Shortcut g) to flip any faces)

To mirror an object you use the menubar Build/mirror. Assuming you are in front view select the object then apply the mirror in x axis.

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 29, 2013, 02:24:46 pm
Thanks, will check on that next time I get into the program.
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 30, 2013, 04:31:16 pm
ok back at the project here last night.
I was able to do all the DOTs outline and have my face created...
only dont the DOT connects.. so the next part I need to do is perhaps convert to mesh?

The video showed the guy making the nose... suddenly it was colored.. he didnt show how that was done.
Again he prolly SAID it and due to my hearing loss.. I didnt catch it.

I need to finalize it..
Im at he moment between have the whole half of my head completed ( and before he had his nose painted and covering on his wireframe.

So I need to learn how to mirror the other half..
and how to finalize it such as convert to mesh and so forth...

I did tried the command to convert to mesh but its greyed out on my project.

I have done several tutoring session and did well..
most of it was from block or cylinder which then I wud convert to mesh...

Have not done a project from scratch without using block or cylinders.. so how do I get it ready for that?
also how to mirror the other half.

Thanks very much.
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on August 30, 2013, 05:00:14 pm

I was able to do all the DOTs outline and have my face created...
only dont the DOT connects.. so the next part I need to do is perhaps convert to mesh?

The video showed the guy making the nose... suddenly it was colored.. he didnt show how that was done.
Again he prolly SAID it and due to my hearing loss.. I didnt catch it.



Are the Points connected to each other? If they are not then you are doing something wrong.


To start the process Hold down the shift key and click the left mouse button down immediately release the shift key BUT keep the left mouse button held down and drag. The line produced is an edge. You can now click the next point and drag to select the next edge, and so on
 You are already in mesh mode, if you do not have any connecting lines (edges) then use edge mode (keystroke e)click on a point and drag, you should have a line appear, drag this to another point, the receiving point should turn red

This indicates that both points are connected. you need to do this with at least three points connected, then you can fill them with a face. Three edges connected are called Tris, however you should opt for four points connected called quads.

As my previous post states once you have your edges you can select them all then use shift/j to fill them (Coloured as you put it)
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 30, 2013, 05:07:58 pm
ok here how I did it..
In this case lets assume Im making a box with 4 corners without using the block.. just connecting with dots.

press SHIFT key, click mouse to make a point...
drag to next spot and click.  keep doing this...

When I come back to connect to a point already made.. the little white suqre of the point turns red and I click there...
from each points I have a line...

Now have a full enclosed box with four conters and connected and lines up.

I filled holes...

but can not fill in with colors?  like I can with the block methods.

Thanks
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on August 30, 2013, 05:21:10 pm
If you do it this way .... Hold shift key then click left mouse, but you will need to keep the left mouse held down as you release the shift key now drag you will have a edge that you can move, to the position you require then release the mouse button ( dont use the shift key for any thing else) now click the new point created and drag again to make another edge drag to where you want it and release, repeat these steps until you have a square.

Now got to edge mode, select all the edges(lines) and fill
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 30, 2013, 05:47:53 pm
hmmm thats exactly what Im doing? i press shift.. hold it in - click a point and hold down mouse button andrelease the shift.
I have a dot.  from there I can draw a line to the next coner and click there and continue another line to the next corner.. doing this intill all 4forners are connected.. and I make sure it sures red when I click a dot there.

4 connected dots and 12 lines visible.. makes a box.

then clicked fill holes.. -- still can not use edge mode to select all my dots, not even one?  and just a white screen where the grag was over the entire object.

MUST I press shift for every point?  because I only been doing that on the first dot.. and from there I can make more points and lines.

I will check back later tonte, its my bed time ( night worker here)
Thanks again
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on August 30, 2013, 05:57:30 pm
No u only hold the shift key for the first point.


Are you selecting all the edges ( does each line turn white)??

 edge select is keystroke e


Drag select (Keystroke d) all the edges , then use shift j to fill them. Do any fill?



Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: Raxx on August 30, 2013, 10:11:08 pm
Visual Aid:

(http://the-meadow.net/an8/Com/random/createFace.gif)

Quote
4 connected dots and 12 lines visible.. makes a box.

Not sure why (or how) you have 12 lines and 4 connected dots. If you're trying to make a cube you need 8 points and 12 edges, and they need to be connected properly. You can create a cube using the Add Cube tool, convert it to mesh, and then look at it in point-edit mode to see how the points, edges, and faces are structured.

Also, the manual is a nice resource, and there are text-based tutorials available online that might be better for you than the video tutorials. Check the main anim8or.com website or google.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 30, 2013, 11:19:31 pm
Thanks very much...
I was using the wrong button... followed hand tutor and it said the  button (like corner) next to the line then the dot.
You used the LINE button and so thats called the edge mode?  After selecting that line and drage copy.. all the lines tun white
and filled oles.  Now I cam add color to it...

Did apply this to my face project...
all the squares were filled in except for 2.. it was not fillin in..  So pretty good for a first face project out of scratch.
There must been 75 squares and triangles in my face alltogether..

-- about the 4 points in a square.. i meant to say 8, sorry for confusion.

Now when I was done.. I selected  the object mesh and chose build> mirrior>OK
Got the other half on  but its two objects now.
I need to connect them.

Thanks very much
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 30, 2013, 11:24:55 pm
ok.. after miirror.. I selceted  JOIN soilds.. that puts them together but have a open gaps between the two down the  front middle  front to the back...  then did BUILD>SUBDIVID FACE.. 3 times and it looks rather good. 

Now I can try again more carefully where I put my points.
Thanks again for your helps guys.
Much appreciated
BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on August 30, 2013, 11:40:08 pm
Here is my OBJ file I created.
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: kreator on August 31, 2013, 03:10:23 pm
ok.. after miirror.. I selceted  JOIN soilds.. that puts them together but have a open gaps between the two down the  front middle  front to the back...  then did BUILD>SUBDIVID FACE.. 3 times and it looks rather good. 


Once you mirror one side you connect them using Join Solids. then switch on point mode again select all the unconnected points and use shift/L a requester box with merge distance will appear, use the starting 0.5 distance to test it out and see what merges and what does not, then reapply to the unmerged points with higher or lower merge values.

Ctrl and Z is undo.... depending on how many undos you have allocated in Config, you can undo anything you make errors with.

You only need to use build/subdivide once.

Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on September 01, 2013, 12:01:07 am
Thanks again I got them connected and filled and colored.
I had to go back and make corrections to some areas not filled.
Pic #3 shows the final.
The more I play aroud and buttons and all I begin to learn its easier than it looks.

Here my results.

This been fun to do.. now I can try a whole body figure.
-BJ
Title: Re: Stuck on HEAD CLONE
Post by: bjpier on September 01, 2013, 12:13:46 am
anything else suggested I can try on this project?
Thanks so much for helping me,
-BJ