Anim8or Community

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Ian Ross has just released a book on Anim8or. It's perect for a beginner and a good reference for experienced users. It contains detailed chapters on every aspect, with many examples. Get your own copy here: "Anim8or Tutorial Book"

Author Topic: strange problem  (Read 5115 times)

themoonglows22

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
strange problem
« on: February 19, 2009, 08:58:57 pm »

When I am making a sequence I can only move bones when I'm in side view(left or right) and I can only move them on the the green and blue axes, whats wrong with it?
Logged

rellik420

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 652
    • View Profile
    • youtube channel
Re: strange problem
« Reply #1 on: February 20, 2009, 03:23:32 am »

its wierd like that for some reason. i havent animated a whole lot, but i defenatly remember u have to move with ur whatchammajig (Ctr+r) just slightly and it usually gets what u need 2 get at. i know its wierd but i think thats just how it is.

or your bones have limits on them. its anoying but u have 2 click those check boxes so you can get your bones to move.

sorry if i wasnt much help. gl hf
Logged
h

themoonglows22

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: strange problem
« Reply #2 on: February 20, 2009, 07:04:10 pm »

they don't have limits, they are all on unlimited but only move on the grren colored axis, no blue or purple, but I can right click it and spin the bone around
Logged

johnar

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 988
  • Make it, Move it--Give it Life
    • View Profile
    • youtube vids
Re: strange problem
« Reply #3 on: February 20, 2009, 10:10:55 pm »

 The green is the 'X' axis.
 If you can right click and spin the bone around around, then thats the 'Y' axis working as well.
 Double check that you have no tick in the 'Locked' box, for your purple, 'Z' axis.
 If you are completely sure that 'Z' isn't locked, then change view slightly, as described by rellik 420.

 btw: the 'Ctrl+R thingy' is the 'arc rotate tool'. ;)
Logged
%

themoonglows22

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: strange problem
« Reply #4 on: February 20, 2009, 10:19:24 pm »

None of it is working! a can only move bones forward and back and rotate them, I mant to make them go up and down!!

P.S. I have only found a couple of things to do with it stuck like this, you can see them at youtube.com/drew2j
You can tell from my 2 videos that I'm no expert at this, just trying to get the hang of it
Logged

themoonglows22

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
    • View Profile
Re: strange problem
« Reply #5 on: February 20, 2009, 10:49:56 pm »

I just noticed this but if I turn the X-axis to off, it allows me to move the Y axis, but is there any way to move the Y without locking the X?
Logged

Tanzim

  • Guest
Re: strange problem
« Reply #6 on: February 20, 2009, 11:22:05 pm »

Try moving the bone from different views (Arc-Rotate), and also try using different mouse buttons.
Left Mouse Button=X Axis
Middle Mouse Button (Scroll Wheel)=Z Axis
Right Mouse Button=Y Axis
Logged